Afdrukken

Uw reumaverpleegkundige of reumatoloog zet bovengenoemde punten (aantal pijnlijke gewrichten, aantal gezwollen gewrichten, de waarde van de bloedbezinking en de VAS-score) in een formule om uw DAS28 score uit te rekenen. De score is een getal tussen de 0 en de 10. Op basis van deze DAS28 score kunnen we uw ziekteactiviteit indelen in de volgende categorieën:

 

-          Remissie: DAS28 kleiner dan 2,6. We spreken van remissie wanneer de signalen en symptomen van Reumatoïde Artritis verdwijnen en

           wegblijven gedurende een langere periode.

-          Lage ziekteactiviteit: DAS28 tussen 2,6 en 3,2

-          Matige ziekteactiviteit: DAS28 tussen 3,2 en 5,1

-          Hoge ziekteactiviteit: DAS28 hoger dan 5,1

                                               

 

 

 

 

 

 

Als uw DAS28 matig of hoog is, dat betekent een score boven de 3,2, dan moeten eventuele medicatie aanpassingen besproken worden (zie afbeelding 3). Aanpassen van medicijnen kan het volgende betekenen: verhogen of verlagen van de dosis medicatie die u hebt, stoppen met medicatie of juist een andere medicatie starten/toevoegen.

 

Formule

DAS28 = 0.56 * sqrt(tender28) + 0.28 * sqrt(swollen28) + 0.70 * ln(ESR) + 0.014 * GH

 

Voorbeeld van DAS28 over de tijd en medicatie aanpassing

Op afbeelding 4 ziet u een voorbeeld van hoe de DAS28 score bij een patiënt kan verlopen. Bij de pijlen is de medicatie aangepast. Op deze punten was de DAS28 score boven de 3,2. Deze aanpassing zorgde voor een verlaging van de ziekteactiviteit/DAS28 score.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

U bent hier:   StartpaginaUitleg DAS28De DAS28 score